Tunne myötätuntoa itseäsi kohtaan

Myötätunto tarkoittaa lempeyttä, ymmärrystä ja ystävällisyyttä muita kohtaan. Itsemyötätunto on itseen kohdistuvaa lempeyttä, ymmärrystä ja ystävällisyyttä.

MIKÄ ON SUOJAVALMIUS?

Tarvitset itsemyötätuntoa hankalien tilanteiden kohtaamisessa, jolloin suojavalmiudet nousevat esiin ja tuovat mukanaan negatiiviset tunteet: pelko, ahdistus, viha, suru, syyllisys ja häpeä.

Esimerkki suojavalmiudesta: Takana on hankala äidinkielen koe. Olet mielestäsi onnistunut siinä kuitenkin hyvin. Kokeiden palautuksessa huomaat, että koe meni huonommin kuin oletit. Tulet tästä surulliseksi ja olet pettynyt itseesi.
Tässä esimerkissä suojavalmiuden tunteet suru ja pettymys ottavat vallan. Tämän kaltaisessa tilanteessa itsemyötätunto on tärkeä, jotta pääset yli negatiivisista tunteista.
 

Itsemyötätunto on tärkeää, koska se auttaa sinua olemaan armollinen itseäsi kohtaan. Sen avulla negatiivisista tunteista irtautuminen helpottuu. Itsemyötätuntoa voi ja kannattaa harjoitella, seuraaviia askeleita noudattamalla pääset itsemyötätunnon opeteelussa alkuun.

Askel 1, joka auttaa sinua hahmottamaan oman itsemyötätuntosi tilan.

Pohdi, miksi vaadit itseltäsi enemmin kuin ystäviltäsi?

 

Askel 2 Hankalaan tilanteeseen jouduttuasi, mieti miltä sinusta juuri siinä tilanteessa tuntuu. Tämän jälkeen pohdi syytä tälle tunteelle. Kun tunnistat omat tunteesi, voit alkaa opettelemaan itsemyötätunnon taitoa.

Palataan esimerkkiin: Mitä sanoisit ystävällesi, joka saa kokeesta huonomman numeron kuin mitä oli odottanut? Mitä tapahtuisi, jos sanoisit samat asiat itsellesi?

 

Askel 3Tietoinen läsnäolo: Tietoinen läsnäolo tarkoittaa keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja täyttä tietoutta siitä, mitä juuri sillä hetkellä tapahtuu sisälläsi, kehossasi ja mielessäsi.

Istu lattialla tai tuolin reunalla ryhdikkäästi. Havainnoi muutaman hengityksen ajan hengityksesi kulkua sisään ja ulos. Laajenna sen jälkeen keskittymisesi muihin kehon tuntemuksiin. Aisti nyt, mitä tuntemuksia sinulla on kehossasi. Voit tuntea esimerkiksi jännitystä, pistelyä, kuumuutta tai kylmyyttä. Laita vain merkille, mitä tuntemuksia sinulla on. Tunne tuntemukset sellaisina kuin ne ovat yrittämättä vaikuttaa niihin. Jos huomaat, että keskittymisesi on siirtynyt muualle, tuo keskittymisesi takaisin hengitykseesi. Jatka näin muutaman minuutin ajan.